01 de març 2010

Un dorsal un jugador

Des de fa anys, que els diferents equips han tingut el seu dorsal assignat per a cada jugador i per tan si parlem del 7 del Madrid, tothom sap que és Raul i si parlem del 10 del Barça ara és Mesi. És normal que si parlem de jugadors que no hi són i que recordis els seus dorsals. Tothom recorda el 16 de Puerta al Sevilla o el 21 de Jarque a l’Espanyol. Antigament els dorsals ja tenien assignat gairebé de manera clara i sense més opcions, el 10 d’argentina era Maradona i això era irrefusable, encara que no era obligat a mantenir cada dorsal i cada jugador...

Si parlem de dorsals tenim clar que un porter ha de portar l’1, el 13 o el 20... però n’hi ha que són sorprenents i ho vaig descobrir el dia de l’Atalante – Barça del Mundialet de clubs. El porter de l’equip contrari, que era el capità Federico Vilar, portava el 3. Per tan és una manera de trencar amb el que ens tenen acostumat.

Com pot canviar un dorsal d’un jugador a un altre, el 23 com a exemple
Mireu, si parlem del 23, tothom li ve al cap Michael Jordan, possiblement el millor jugador de tots els temps de bàsquet. Una gran estrella i que actualment també hi ha grans jugadors amb aquest dorsal. Sense anar més lluny, Lebron James també porta el 23 i ell mateix va demanar que es treiés aquest dorsal com a homeantge al millor jugador de tots els temps.

El dorsal 23 també era el de Beckham en el mon del futbol. El jugador del Madrid va tenir el problema que van tenir molts al arribar al club blanc, que el 7 tenia amo i NO se li podia treure. Per tan ha d’agafar un altre dorsal. Ell va triar aquest 23. Curiositats de la vida, si algun jugador era contrari a la imatge de Beckham i tot l’oposat al que és el caràcter d’aquest crack mundial era Oleguer Preses. El català jugava al Barça, era un defensa més aviat limitat i tenia un sentiment de país i de catalanisme. Bé, doncs els dos tenien en comú el mateix, tenir el 23 a l’esquena. Curiositats del mon del futbol...

Marques esportives i dorsals
Els grans esportistes tenen la seva marca de roba i tots ho acaben signant amb el seu dorsal. Per això en el moment en que Cristiano Ronaldo va fitxar pel madrid es preguntava el mateix: que passarà amb CR7, la marca del crack portuguès? Doncs que passa a ser CR9 i tot es canvia. En el mon del bàsquet també hi ha exemples: Cris Paul té la seva marca: CP9, Allen Iverson té la seva marca depenent de Reebok: I3, però a mida que ha anat canviat de club, la marca segueix sent el seu I3.

El Dorsal 7 maleït al Madrid
Hem parlat de dos casos. El dorsal número 7 a l’entitat blanca està molt assegurat al gran capità. Raul Gonzalez Blanco sempre ha estat el que és aquest número, tan al Madrid com a la Selecció. Quan aquest va deixar d’anar a la Roja el dorsal el va heredar David Villa, que sembla que segueix sent un número amb sort.

Però en el Madrid han vingut els dos últims 7 que ha tingut el Manchester United: David Beckham i Cristiano Ronaldo. Cap dels dos, de moment, ha arribat a portar aquest dorsal, ja que aquest era propietat de Raul. Cap dels dos ha seguit amb la seva tradició i cap dels dos ha tingut el número que volia. Com a curiositat cal dir que al Barça, actualment aquest dorsal no el porta NINGÚ!

La NBA i els seus dorsals
Molts dorsals de la NBA estan retirats i no es tornaran a fer servir. Anar a qualsevol pavelló mires al sostre i veus totes les samarretes retirades. Moltes vegades et penses que arribarà el punt que no podran posar-se més números. Veure’m com se les empesquen per poder-ho fer. Dorsals com el de Jordan, Bird, Stockton, Malone, Chamberlein, Abdul Jabbar... i un llarg etcètera.

Alguns dels jugadors de la millor lliga del mon han canviat de dorsal a mida que han anat canviant de franquícia. L’exemple és el de Kevin Garnett, ja que al marxar de Timberwolves va deixar enrera el seu 21 per agafar el 5 dels Celtics. Però hi ha altres canvis que són de marketing, o això diuen, com pot ser el de Kobe Bryant que passa de portar el dorsal 8 al 24.

Un altre del q va canviar va ser el del gran Michael Jordan, aquest va ser per un altre motiu. Quan el 18 de març de 1995 Air Jordan deia que tornava, veia com el seu 23 estava retirat va passar a fer servir el 45, amb el que va fer grans partits. Però aviat va tornar al que el va fer tan famós, el 23 que va marcar al millor jugador de tots els temps. Molts números, molts jugadors i que ara acaben sent una cosa sola. Els jugadors passen, però moltes vegades els jugadors es queden.