23 de febrer 2010

INFORME: Copa, Lliga i Champions... Aquest any en bàsquet!

Aquest cap de setmana s’ha consumat el que molta gent pensava que va ser que el Regal Barça es va endur la copa del Rei de Bàsquet. Els que van poder veure el partit de la final van veure com un dels equips que millor bàsquet fa com és el Barça es va imposar a un Reial Madrid i li va passar per sobre sense donar opcions als de Messina. Molt bona defensa i molt bon atac per a un equip que li sortia pràcticament tot i contra un dels rivals que, sincerament, tot i el pressupost, no està complint amb les espectatives que es marcaven al principi de temporada i que semblava que s’havia de fer com a equip.

Com arribaven els equips
El dissabte semblava que tot estava de cara pel Reial Madrid, que venia de guanyar de 28 a un feble Caja Laboral i sense despentinar-se. Els de Messina semblaven més relaxats que no pas els catalans i fins i tot, es podria dir que físicament millor. El Barça venia de guanyar dos partits patint molt per aconseguir la victòria i tenien la intenció de tornar a fer alguna cosa gran. Xavier Pasqual tenia molt clar que necessitava tornar a confiar en els seus homes i que ho donessin tot el diumenge en el partit de la final contra el Reial Madrid, per la seva part els blancs sabien que eren a una victòria d’aconseguir un títol de prestigi, que amb només tres partits et pots endur un dels títols importants.

Partit sense història
Victòria més ampla de la història de la Copa del Rei és molt important i més si es tracta d’un Barça Madrid i d’un equip que suma el tercer títol de la temporada. Els catalans van fer una defensa molt important i sense deixar pensar a cap jugador. Quan el Madrid sortia amb la pilota controlada, cada jugador estava a sobre del seu i no deixaven ni un centímetre per moure els jugadors ni la pilota. Si això li sumem la potència del joc interior del Barça respecte al del Madrid, (ja que Lavrinovic passa més temps per fora la línia de 6,25 i Andre Tomic ni va arribar a jugar.) van ser les claus d’aquest partit. A més la plantilla del Barça és molt més complerta que no pas la del Reial Madrid

La plantilla del Barça
Nom complet: Gianluca Basile
Lloc i data de naixement: Ruvo di Puglia, 24/01/1975
Posició i alçada: E - 1.90 m
Nacionalitat: Itàlia
Dorsal: 5

Un dels veterans en tots els sentits en aquesta plantilla. El escorta italià té molt clar el seu rol dintre d’aquest equip. Va arribar la temporada 2005/06 i va ser un dels més destacats. La seva capacitat en el tir exterior i sobretot la seva intensitat en defensa van fer que e tots els entrenadors contessin amb ell. Ara tot i els seus 35 anys, és un dels jugadors imprescindibles i claus per entendre el joc del Barça.

Nom complet: Lubos Barton
Lloc i data de Naixement: Ceska Lispa, 07/04/1980
Posició i alçada: A - 2.02 m
Nacionalitat: República Txeca
Dorsal: 8?

El gran absent aquest any a la Copa i a tota la temporada. Tot i que està recuperant, el Txec està en plena fase de recuperació i sembla que ja està bé. Encara que hi ha fonts que diuen que fins al proper octubre no es podrà contar amb ell. Ara mateix l’ex-jugador de la Penya entra en partits amistosos i comença a tenir un ritme d’entrenaments acceptable. Tot i això encara no està a disposició del tècnic. Encara que té pinta d’arribar a un cert nivell de cara al final de temporada i donar aquells minuts de qualitat que ens té acostumats.

Nom complet: Jordi Trias Feliu
Lloc i data de naixement: Girona, 05/11/1980
Posició i alçada: F - 2.06 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 8

El pivot gironí va fitxar pel Barça al juny del 2004. Un jugador que va ser clau en la victòria a del barça a la copa del 2007, ja que va ser escollit MVP pels seus partits. Ara té un rol molt secundari a l’equip. Un rol que, de moment, accepta, ja que sempre ha dit que si l’equip juga bé sense ell, que no el necessiten. Actualment juga minuts escombraries, tot i que podria ser titular a la majoria dels equips ACB. El gironí ara mateix és el 12 jugador per Xavi Pascual, però aprofita i molt bé, els minuts que se li donen aquesta temporada.

Nom complet: Ricard Rubio Vives
Lloc i data de naixement: El Masnou (Barcelona), 21/10/1990
Posició i alçada: B - 1.90 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 9

El fitxatge més car de la història de la Lliga ACB i demostra el perquè. Fa pocs mesos que és al Barça, però només arribar ja va agafar els galons de l’equip i se’l sap tirar a l’esquena. Porta molt bé el control de l’equip i s’entén de meravella amb el joc interior actual de l’equip. Tot i que des d’un principi va ser el base suplent perquè és una posició en que hi ha 3 efectius, mica en mica va agafant protagonisme i minuts. Actualment és indiscutible i va ser un dels grans jugadors de la copa. És normal que no entri en els plans de Minesota traspassar els drets d’aquest jugador a la NBA,

Nom complet: Jaka Lakovic
Lloc i data de naixement: Ljubljana, 09/07/1978
Posició i alçada: B - 1.86 m
Nacionalitat: Eslovènia
Dorsal: 10

Va arribar com la gran estrella al 2006 procedent del Panathinaikos. Era el gran jugador, la gran estrella, però aquest any ha estat el gran defenestrat. En un principi no contaven amb ell i les lesions sembla que li han anat fent mal al llarg d’aquests mesos, però quan ha entrat en joc ha demostrat que és un gran base. Molt bona visió de joc i molt bon tir per a un jugador que s’ha reivindicat tota la temporada i que ho haurà de seguir fent. El fet de que l’equip tingui tres bases i 13 jugadors sembla que li podria passar factura a l’eslovè, encara que ara com ara, és una peça clau als esquemes de Xavi Pascual.

Nom complet: Juan Carlos Navarro Feijoo
Lloc i data de naixement: Sant Feliu Llobregat (Barcelona), 13/06/1980
Posició i alçada: E - 1.91 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 11

Un jugador de la casa i que porta tota la vida vinculat a l’entitat. Tot i que va provar sort a la NBA, després d’un any a Memphis va tornar a casa per tornar a ser el que era, la gran estrella de l’equip. El de Sant Feliu té molt clar el seu rol i aquest any no només tira, també assisteix i fa bones defenses, encara que veure els canvis de handbol entre ell i Roger Grimau no és res de l’altre mon. Tot i que no ha fet una bona copa, està demostrant que és un dels líders de l’equip i cada partit fa el que ha de fer per ajudar al conjunt i no pensa tan en individual com ho feia antigament.

Nom complet: Francisco Vázquez González
Lloc i data de naixement: Xantada (Lugo), 01/05/1983
Posició i alçada: P - 2.09 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 17

L’MVP de la darrera copa. El pivot espanyol que ara com ara, es més determinant dintre de la ACB (els Gasol són a la NBA). Un jugador complert i que té molt clar el seu rol a l’equip. Quan va ser escollit a la primera ronda del Draft del 2005 en la posició 11 i no va voler anar a Orlando per quedar-se a Girona, semblava que havia comès un gran error. Ara tothom pensa que al Barça torna a demostrar el seu millor bàsquet i ningú dubte de que hauria d’anar a la Selecció Espanyola si no fos pels problemes personals. Segurament a Orlando encara pensen en la parella que podria fer amb Howard.

Nom complet: Boniface Ndong
Lloc i data de naixement: Mbour, 03/09/1977
Posició i alçada: P - 2.12 m
Nacionalitat: Senegal
Dorsal: 21

Un dels primers fitxatges d’aquest any del Barça de Bàsquet. El pivot senegalès era una prioritat i més encara després de la marxa de David Andersen a la NBA. Xavi Pascual i sobretot Joan Creus van apostar fort per aquest pivot que tenia un domini aclaparador sota els taulells. Després de que no quallessin altres propostes com Daniel Santiago, sembla que ara tenen un dels jugadors que més intimida d’Europa. D’ell s’esperava la força i la bona forma i és el que està donant a l’equip.

Nom complet: Terence Darea Morris
Lloc i data de naixement: Frederick (Maryland), 11/01/1979
Posició i alçada: F - 2.07 m
Nacionalitat: USA
Dorsal: 23

Va començar sent el gran dubte. Va arribar tard, ja que va ser el substitut d’Ilyasova que marxava a la NBA. Els primers mesos Terence Morris no va acabar de funcionar i semblava que seria l’error semblant a Andre Barrett. Però a mida que va anar entrant a l’equip es va fer més indiscutible. Ara ho és del tot. Aquest Ala-pivòt és un dels jugadors claus i ho ha estat en aquesta copa, en que va fer un parell de taps d’aquells interessants i que demostren que té molta confiança. A part la seva ma de 6,25 el fa el recavi perfecte per a Ersan Ilyasova.

Nom complet: Víctor Sada Remisa
Lloc i data de naixement: Badalona (Barcelona), 08/03/1984
Posició i alçada: B - 1.92 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 24

Sembla que el base de Badalona no acaba de contar del tot. Tot i això disposa de minuts i demostra la seva autoritat sobre tot en defensa. Sada sap les seves limitacions i té molt clar que segueix creixent com a jugador. Podria ser un dels grans beneficiats de la possible marxa de Lakovic si aquest acaba marxant. El jugador aprofita el seu bon estat de forma i continua demostrant que defensivament és possiblement de lo millor de la lliga.

Nom complet: Erazem Lorbek
Lloc i data de naixement: Ljubljana, 21/02/1984
Posició i alçada: F - 2.08 m
Nacionalitat: Eslovènia
Dorsal: 25

Una altre de les incorporacions interessants de la temporada. Tot i que ja va estar a l’Unicaja temps enrere, sembla que el eslovè torna a la bona marxa i demostra la seva valia. Ara com ara és un dels jugadors que primer entra en les rotacions de Xavi Pascual. Aquest jugador molt aficionat al piano demostra que sap tocar les tecles dintre la zona con ningú. Ara els de catalans tenen clar que amb aquest jugador que també té una bona mà, és complementari amb Ndong i Vazquez i una competència interessant amb Morris.

Nom complet: Fenton Pete Mickeal
Lloc i data de naixement: Rock Island, Illinois, 22/02/1978
Posició i alçada: A - 1.99 m
Nacionalitat: USA
Dorsal: 33

A tots ens va sorprendre quan aquest americà va aparèixer al Leche Rio Breogan. Va ser la epoca de Charlie Bell, Lou Roe i quan semblava que tenia ofertes de tots els equips grans (Barça, TAU i Madrid) va marxar a Corea perquè li pagaven una fortuna. Poc després va tornar al TAU i va fer una bona temporada quan ningú ho esperava. Per aquest motiu el Barça va apostar per ell i va treure un gran rendiment d’un jugador que funciona molt bé i que és imprescindible. Una gran copa i una gran temporada la que esta quallant el nord-americà, que sembla que té ofertes de la NBA. Veurem com es presenta el futur del jugador.

Nom complet: Roger Grimau Gragera
Lloc i data de naixement: Barcelona, 14/07/1978
Posició i alçada: E - 1.96 m
Nacionalitat: Espanya
Dorsal: 44

El Gran capità, el jugador que va arribar del Plus Pujol Lleida i ara és aquell jugador que cada any sembla que hagi de marxar i mai ho fa. Criat a les categories inferiors de la Penya, sembla que ara és indiscutible per Xavi Pascual. De nou va seguir amb les seves estadístiques a la Copa i que no es deixa veure en els freds números segueix demostrant que és un dels jugadors que té molt de futur a l’entitat.

Nom complet: Xavier Pascual Vives
Lloc i data de naixement: Gavà, 09/09/1972
Nacionalitat: Espanya

Passa per l’Aracena de Ponts, es transforma en el director del Basquet Base del Barça i ajudant d’Ivanovic fins que el substitueix. Tot i que encara té detractors, ara mateix va donar una lliçó en el mateix Ettore Messina, que durant molt de temps va sonar com a substitut del de Gavà. Ara ningú li discuteix que és el millor entrenador que pot tenir ara el Barça i que es veu amb possibilitat de fer un triplet que fins ara només té Pesic.