05 de juny 2010

Marxa un dels grans de la cistella, descansi en pau un mestre, John Wooden

John Robert Wooden (nascut el 14 d'octubre de 1910 a Hall, Indiana, va morir 4 juny 2010) és un ex entrenador de bàsquet nord-americà que està considerat el millor entrenador de la història de la NCAA, gràcies als 10 campionats aconseguits amb el seu equip de tota la vida, els UCLA Bruins, entre 1964 i 1975. És membre del Basketball Hall of Fame com a jugador (1961) i com a entrenador (1973), una cosa que només han aconseguit més d'ell Lenny Wilkens i Bill Sharman. Per les seves mans han passat jugadors com Kareem Abdul-Jabbar o Bill Walton

Trajectòria esportiva

High school i universitat
Sent estudiant d'institut al Martinsville High School, va portar al seu equip a les finals estatals durant 3 anys consecutius, guanyant el torneig el 1927. en aquestes tres temporades va ser inclòs en el millor quintet de l'estat. Després de graduar, va passar a la Universitat de Purdue, on va ser nomenat el 3 vegades All-American, i va guanyar el títol de la NCAA el 1932. En aquesta època se'l coneixia com "The Indiana Rubber Man" (l'home de cautxú d'Indiana). Es va graduar el 1932 en Llengua Anglesa, fent posteriorment un Màster a la Universitat d'Indiana State, on posteriorment va ser director esportiu entre 1946 i 1948.
Després de la universitat, va jugar professionalment amb els Indianapolis Kautskys (posteriorment denominats Indianapolis Jets) i en dos equips semiprofessionals d'Indiana, mentre donava classes i entrenava a high school. Durant 46 partits va aconseguir una ratxa de 134 tirs lliures consecutius. Va ser triat en el millor quintet de la NBL en la temporada 1937-38. El 1942 es va allistar a l'Armada dels Estats Units arribant a ser tinent durant la Segona Guerra Mundial.
Carrera com a entrenador

High school
Wooden entrenar durant 2 anys a l'Institut Dayton de Kentucky. el seu primer any hi va ser l'únic en tota la seva carrera que va presentar un balanç victòries-derrotes negatiu (6-11). Posteriorment va tornar a Indiana ensenyant anglès i entrenant a South Bend Hig School, fins que va entrar a les Forces Armades. El seu balanç total en institut va ser de 218 victòries per 42 derrotes.
Universitat
Indiana State
Acabada la guerra, va entrenar a la Universitat d'Indiana State des de 1946 a 1948, al mateix temps que realitzava funcions de director esportiu del centre. El 1947 es van proclamar campions de conferència, rebent una invitació per al torneig de la Naia, que va rebutjar a causa de la política de no admetre jugadors afroamericans. L'any següent aquesta norma va canviar, aconseguint arribar a la final, que va perdre davant Louisville. El seu únic jugador de color, Clarence Walker, va arribar a ser aquesta temporada el primer afroamericà a jugar un torneig de postemporada.

El 3 febrer 1984 Wooden va ser escollit per al Saló de la Fama d'Indiana State.
UCLAUCLA va ser la segona opció que va tenir per seguir entrenant el 1948, després de rebutjar una oferta de la Universitat de Minnesota, a causa de les inclemències del temps en aquella zona. Durant la seva estada a Los Angeles, Wooden va arribar a ser conegut com el "Mag de Westwood", guanyant-se aquesta fama després d'aconseguir 665 victòries en els seus 27 temporades al capdavant de l'equip, a més de 10 títols en les seves últimes 12 temporades, 7 d'ells consecutius , entre 1967 i 1973. Els seus equips tenen també el rècord de 88 victòries consecutives, 4 temporades perfectes (30 victòries, 0 derrotes) i 38 partits guanyats consecutivament en la fase final de la NCAA.

Entrenaria el seu últim partit a la seva pista el 1 març 1975 davant la Universitat de Stanford, a la qual van guanyar 93-59, 4 setmanes abans que anunciés per sorpresa la seva retirada, just després de vèncer a semifinals de la NCAA a Louisville i abans del seu desè títol després de derrotar a Kentucky.

La piràmide de l’èxit
Aquesta va ser una de les seves grans invencions i un dels millors llegats que ens ha deixat. Aquí podeu veure un diagrama d’aquesta piràmide i si cliqueu aquí podreu llegir un article seu sobre aquesta piràmide i que jo he trobat molt interessant en TOTS els aspectes.
La seva mort
UCLA va dir que Wooden va morir el divendres 4 de juny, per causes naturals, al Ronald Reagan UCLA Medical Center, on estava interès des del passat 26 de maig per una deshidratació.

Els seus fills, Jim Wooden i Nancy Muehlhausen, van realitzar una breu declaració després que transcendís la notícia del seu decés. "Ell ha estat, i serà per sempre, la llum de guia per a la nostra família. L'amor, guia i suport que ens ha brindat no seran oblidats. El nostre esperit està en pau al saber que ell s'ha anat amb la nostra mare, a qui continuar estimant i apreciant ".

Descansi en pau un dels grans de l’esport de la cistella

1 comentari:

Jordi Puyaltó ha dit...

Un altre article genial !!. Gràcies Sergi, ets un crack !!!.