07 de desembre 2011

Socrates, ens deixa un dels grans

Aquest article va dedicat a un dels grans futbolistes de tots els temps. Aquest escrit ha de ser un record per un dels grans jugadors de la història del futbol que ens va deixar aquest cap de setmana a l’edat de 57 anys. Era d’aquells homes que quan et demanaven jugadors de Brasil mítics et sortia com eren Zico, Garrinxa, Pele o Socrates... aquest últim ens va deixar aquest cap de setmana per culpa d’una afecció intestinal, provocada per una adicció a l’alcohol que el va acompanyar tota la seva vida professional. Aquest jugador era doctorat en medicina, per ser més exacte en pediatria, un fet poc corrent en els jugadors d’aquest tipus al Brasil dels anys 80. Socrates també serà recordat per la seva gran labor social i les seves obres en favor dels més pobres del seu país.

El que va ser capità de la Canarinha durant els mundials d’Espanya del 82 i de Mèxic del 86, ens va deixar massa aviat. Socrates va ser jugador del Corinthians, el que sempre va ser el seu club, tot i que va militar en diversos més, i que el va recordar el diumenge dedicant-li el seu títol de lliga. Va ser un gran defensor de les llibertats i que va optar pel canvi polític a Brasil i el fi de la dictadura militar i la restauració de la democràcia per a tots. Els que el recorden el veuen com el jugador que va marcar diferències i que va ser un dels grans quan el futbol brasiler era el futbol brasiler. Just després d’aquella generació de la gran estrella Pele, va aparèixer aquest equip, que va donar a Brasil el que potser li faltava, cohesió i bones maneres en atac... en defensa ja era un altre tema.

Aquesta setmana el mon del futbol està de dol i plora la mort d’un dels grans que era juntament amb Zico, Falcao, Eder i companyia que va revolucionar el mon del esport i que va començar aquells enfrontaments amb la mítica Argentina en els grans duels sud-americans de l’època. Una curiositat, el seu germà Raí va ser jugador del PSG i que va portar molts records als nostres amics culés, ja que les va fer passar magres en més d’una ocasió, no cal recordar-ho.

Tot i això em quedo amb la imatge de Socrates més enllà del futbol, del personatge que va optar per una via política liberal, per la intel·ligència i per aprofitar la seva fama per donar suport a les causes més complicades. Va ser un defensor de tota la gent de les fabeles i aquest cap de setmana Brasil ha perdut a un dels seus grans ambaixadors arreu del mon no només amb el nom del futbol, sinó també amb el del seu país Descansi en pau Socrates